Änglatrumpet

På hösten, när många andra krukodlade växter börjar bli risiga och tråkiga,  kan man få Änglatrumpeter (Brugmansia) att blomma överdådigt i kruka på uteplatsen eller balkongen. När frosten kommer kan man ta in den i ett uterum och kanske få den att fortsätta blomningen kanske ända fram i december. Kan man fördriva den i exempelvis ett växthus kan den börja blomma redan tidigt i augusti och du får då en mycket riklig blomning senare på hösten. Blommorna har en ljuvlig doft som kan bli ganska dominerande på uteplatsen en fin höstkväll. I huvudsak tre färgvarianter finns i nuläget (Vit, rosa och gul) men variationsrikedomen är egentligen enorm numera (titta här!). För att Änglatrumpeten skall trivas bra måste du se till att vattna ofta och rejält samt att även ge näring då och då. En del blad kommer att gulna och ramla av allteftersom men det gör inget ifall växten i övrigt bryter nya blad och knoppar.

Övervintringen kan vara lite knepig för de tål absolut inte frostgrader men vill egentligen inte heller vistas i absolut mörker. Har du ett välisolerat uterum som du kan hålla frostfritt som jag är det naturligtvis idealiskt. De går också att få att övervintra i ett mörkt förråd. Låt inte växten torka ut helt och hållet men bry dig heller inte om ifall den vissnar ner och tappar bladen för det kommer den att göra.

Råden går lite isär när det gäller ifall du skall beskära dem direkt då du tar in dem eller senare i vår när det är dags att så att säga "väcka dem". En del säger att man skall klippa direkt och även bespruta mot ohyra eftersom man troligen tar in både ohyra och deras ägg med plantan. Dessa kommer också att övervintra på plantan och därför kan det vara vits att klippa bort och/eller bespruta för att minska risken för ohyreangrepp på våren. Emellertid kan det vara lite riskfyllt att klippa tillbaka växten för hårt eftersom stumparna torkar ner under vintern och kanske därför inte lämnar så mycket frisk grön ved att skjuta skott från senare i vår. Det skulle därmed kunna vara bättre att inte beskära och enbart låta växten vissna ned långsamt. Sen till våren kan man beskära ned till frisk grön ved och också för säkerhets skull bespruta så att inte man direkt får ohyreangrepp. Som sagt, ännu har jag inte riktigt fått kläm på vad som är bäst så jag experimenterar lite grand. Förmodligen går båda metoderna bra.

 Vit Änglatrumpet

 Rosa Änglatrumpet

 Gul Änglatrumpet

Läs mer om Änglatrumpeter:

Allmänt:
           Beskrivning Solanaceae Brugmansia suaveolens
           Odla.nu: Frågor och svar om Änglatrumpeter

Internationella sällskap:
         American Brugmansia & Datura Society
         Internationellt diskussionsforum om Brugmansia

Läckra bilder och bra skötseltips:
                    Ullas Änglatrumpeter och andra växter i uterummet
                    Massor av Änglatrumpeter