Gladiolus

Gladiolus är kanske drottningen bland snittblommorna under hösten. Av någon anledning anses den svårodlad vilket är helt felaktigt. Du kan knappast misslyckas. Köp en påse lökar så får du se. Plantera dem tidigt på våren när tjälen har gått ur marken och då det börjar att torka upp (kanske i mitten av april). Sätt dem ungefär på en knapp decimeters djup. Sen är det bara att vänta. Viss ogräsrensning kan nog krävas av estetiska skäl men faktum är att bladen och stänglarna snabbt växer sig uppigenom eventuellt ogräs så det är ingen fara för överlevnaden.  Stjälkarna med knoppar kommer i början av augusti och sedan blommar de ungefär en månad (se bilden nedan).

Det fantastiska med gladiolusen är att du kan plocka in en blomstjälk så fort färgen på den första blomman visar sig (d v s blomman behöver inte vara helt utslagen). Sedan blommar hela stängeln villigt inomhus, blomma för blomma ungefär som ett tomtebloss som brinner. Rensa upp i vasen efterhand, d v s plocka bort överblommade blommor och korta av stjälkarna. Sen är buketten som ny igen. Du kan alltså ha en överdådig bukett inomhus i mer än en månad på det här sättet om du kontinuerligt fyller på med nya blomstänglar i takt med att de börjar blomma. Själv har jag ganska många lökar så att man kan få fler buketter (de är mycket tacksamma att ge bort).

Kom ihåg att gräva upp alla lökarna i oktober för de är inte vinterhärdiga. Gräv upp och knipsa av stjälken strax ovanför löken. Lägg sedan lökarna någorlunda luftigt och förvara frostfritt i ett mörkt förråd. Ligger lökarna för tätt och vått i ett för varmt och ljust rum så kan de börja att ruttna. Sen är det bara att plantera dom igen nästa år. Viss tillbakagång kan ske så att du måste komplettera med en del nya lökar men du behöver inte alls byta ut allt för varje år. Jag brukar köpa kanske en förpackning per år för att ligga kvar på samma antal år från år.

Läs mer om Gladiolus:

Allmänt:
                Odla.nu om gladiolus och andra knölar
                Odla.nu: Frågor och svar om gladiolus och andra knölar
                Nebguide: Growing Gladiolus
                Botany.com

Sortlista:
               Gallery of the World's bulbs: Gladiolus

Om sjukdomar hos Gladiolus:
                                              University of Minnesota

Köpställen:
                                    LillaFiskaregatansTrädgårdsbutik
                                    Bulb.com