Halloweenpumpa

En mycket dekorativ och kul växt som bäst odlas i trädgårdslandet och ej i rabatten är Halloweenpumpan (Curcubita maxima). En svensk normalsommar går det med lätthet att få en stor skörd av dessa pumpor som man sen kan använda till att förgylla höstträdgården långt in i november. Inte minst är pumporna skojiga för barnen och de kan användas i Halloweenfirandet som alltmer breder ut sig på dagis och i skolor. En äkta Halloweenpumpa smäller väl högre än de plast- och gummikopior som handeln vill få oss till att köpa! Se längst ned vad du kan göra med pumpan! Sätt i ett ljus när det blir mörkt och du kan tro att det blir en kuslig syn!

Så här gör du när du odlar Halloweenpumpa: Sätt ett frö i en vanlig plastkruka (en sån som brukar användas till omskolning av småplantor) i början av maj. Jag har själv sått frö av sorterna "Tom Fox" och "Big Moon" med gott resultat. Sätt inte för djupt, bara någon cm med jord ovanpå. Du kan driva upp plantan inomhus men bäst är att göra det i ett växthus. Då plantan blivit cirka 5-10 cm stor och har minst två riktiga blad (räkna alltså inte med de första bladen som kommer upp allra först då fröet har grott) kan du sätta ut dem på sin slutliga växtplats. Se dock upp så du inte sätter ut den för tidigt. De överlever inte en frostnatt. Det kan också vara bra att ställa ut plastkrukan på en lite halvskuggig plats utanför växthuset under en kort tid för att härda av plantan. Sätts den ut direkt i starkt solljus kan plantan få problem att ta sig. Jorden du planterar i skall vara mycket välgödslad och du måste vattna en hel del om sommaren blir torr.

Trivs plantan bra kommer den att växa kraftigt och den kan skicka ut rankor som är minst tio meter långa (!) så du måste ha gott om plats. Efterhand börjar det bildas blomknoppar utmed rankorna och när du ser att några fruktämnen har börjat växa och utvecklas efter fullbordad blomning kan det vara bra att vara lite restriktiv i fortsättningen och nypa bort nya fruktämnen för att garanterat få de tidigare att hinna växa ut och mogna. Som sagt, är sommaren bra kan du få pumpor som är mycket stora (den på bilden nedan vägde 11 kg). Skulle några pumpor ej hinna mogna innan frosten kommer kan man få dem att ligga och mogna till sig ändå men då bör åtminstone någon del av pumpan ha börjat bli gul då man tar bort den från rankorna.

Det finns också små prydnadspumpor som är trevliga som dekoration inomhus eller som i bilden nedan samlade på en altan. Även de är mycket lättodlade. Bara de får rejält med vatten och näring så får man i regel fler pumpor än man kan ta hand om.

Läs mer om Halloweenpumpor:

Köpställen: I princip varje fröfirma har massor att erbjuda här. Ta en titt bland alla möjliga leverantörer på

                Lantbruksnets sammanställning frö- och lökleverantörer
                Impecta
                Lindbloms Fröer