Krysantemum

Krysantemum är en vanlig snittblomma och krukväxt som vi kan köpa i de flesta handelsträdgårdar och blomsteraffärer. Skall man odla den utomhus i sin trädgård finns en del att tänka på. Växten tar mycket lång tid på sig att utvecklas och blommorna kommer först sent på hösten, till och med så sent som i november månad. Blomningen går tyvärr inte att skynda på eftersom växten ej sätter knopp förrän det blivit tillräckligt korta dagar! Detta löser man i handelsträdgårdar genom att man täcker över blommorna artificiellt så att man därigenom förkortar dagslängden. Därmed kan man få krysantemum att blomma nästan när som helst på året.

Skall du odla den utomhus får du tänka på att växten inte är vinterhärdig. Det vill säga, när tjälen kommer måste du ta in växten till vinterförvaring. Det kan tyvärr också betyda att du kan tvingas gräva upp växten mitt i den bästa blomningen eller ibland till och med före den har börjat blomma! I mitt fall gräver jag normalt sett upp växten i november, placerar den i stora plastpåsar och sätter den sedan mörkt i ett frostfritt förråd. Man brukar rekommendera att växten skall stå rätt ljust under vinterförvaring men jag har lyckats få den att överleva bra även i mörkt tillstånd. Se speciellt upp med att växten torkar helt ut under vinterförvaring! Ge den några skvättar vatten då och då men överdriv inte. Sätt ut växten då den värsta frosten är över på våren. Det går utmärkt att föröka den med sticklingar.

Eftersom växten egentligen inte är så lättskött i uteträdgården kan man undra varför jag ändå framhärdar med att odla den. Orsaken är till stor del nostalgisk: Dessa krysantemum odlades en gång i tiden av min farmor i mitt barndomshem. Jag har i sin tur fått dem av min mor som fortsatte att odla dem. Med andra ord, de exemplar jag har kan alltså vara mycket gamla eftersom de förökats och förts vidare helt genom kloning (sticklingar) och delning. Givetvis finns även andra skäl än de nostalgiska: Se vilka underbara färger blommorna har! Blommorna är dessutom speciella genom att de är helt fantastiska som stickblommor och detta innebär att man kan ha dem i vaser inomhus nästan ända fram till jul! De lyser verkligen upp i höstmörkret!

För er som inte vill ha allt slit med att sköta dessa blommor kan jag åtminstone rekommendera er att införskaffa en s k bollkrysantemum på hösten (se nedan). Dessa kan i en stor kruka ge en fantastisk blomprakt utomhus sent på hösten (de tål lättare frost).

Dubbla rosa och gula krysantemum (gammal okänd sort)

Rosa Bollkrysantemum

Läs mer om Krysantemum:

Allmänt:
           Annual Bristol Chrysantemum Festival

Köpställen:
               Impecta
               Lindbloms Fröer