Rudbeckia

Rudbeckian (ibland betecknad "Solhatt") är en rätt sent blommande växt men den är mycket rikblommig och kan dominera en rabatt långt inpå hösten fram tills dess frosten blir svår. Växten verkar mycket härdig. Hos mig har den aldrig haft problem med vare sig insektsangrepp eller svampsjukdomar. Kort sagt, en säker trädgårdsväxt i södra Sverige.

Rudbeckian har fått sitt namn efter Olof Rudbeck, både den äldre (grundaren av Uppsala botaniska trädgård) och den yngre (som var botanist).

Växten blir ganska hög (50-100 cm) och bildar med tiden stora tuvor som kan delas och omplanteras cirka vart tredje, vart fjärde år. Trots höjden så behöver man sällan binda upp blomstänglarna eftersom stjälkarna är tämligen styva. Jag har för närvarande tre olika sorter i min trädgård och de presenteras nedan.

Strålrudbeckia

Strålrudbeckian har blommat mycket generöst under alla de år jag haft den i min trädgård (se även toppbilden). Den har även brett ut sig rejält och man har lätt kunnat föröka den genom delning och omplantering. Blommorna går fint att använda som snittblommor.

Röd Rudbeckia

Den röda rudbeckian skiljer sig något från strålrudbeckian (förutom färgen) genom att den har en bredare om mer dominant central disk som är närmast taggig som en tistelblomma. Även denna går fint att använda som snittblomma.

Sommarrudbeckia

Denna variant av rudbeckia är jag rätt osäker på och jag kan egentligen ej namnge den korrekt. Men eftersom den blommar tidigt (redan i juli) väljer jag att kalla den sommarrudbeckia vilket den också brukar betecknas i planskolor. Blommorna är lika Strålrudbeckians men här är kronbladen tvåfärgade med ett rödbrunt parti närmast centraldisken. Stjälkar och blad är också tämligen håriga och mer spetsflikiga. Stjälkarna är också mycket vekare och man måste därför binda upp dem. Även denna variant går utmärkt att använda som snittblomma och den blommar rikligt under flera månader (juli-september). Den frösår sig mycket lätt och kan därför föröka sig snabbt om man inte håller efter den lite.

Läs mer om Rudbeckia:

Allmänt:
            Virtuella floran: Rudbeckia
            Odla.nu om Rudbeckia
            Odla.nu om vit och röd Rudbeckia
            Linne on Line om Rudbeckia

Köpställen:
             Lindbloms Fröer