Farmor Lisas Havrebullar

Dessa bullar är suveräna för den som gillar lite grovt matbröd i portionsbitar. Jag tycker detta bröd är så gott med de knapriga rågkrosskornen och sen blir de så fantastiskt goda att äta med lite ost efter att ha snabbtinat i mikron. Att baka den här typen av bröd är ju mycket praktiskt med tanke på det sistnämnda: man kan snabbt få sig så mycket bröd man vill ha genom att mikra bullarna cirka 50 sekunder vardera på full effekt. Perfekt för den som alltid lyckas få bröd att ligga framme för länge och antingen torka eller mögla.

Ingredienser till 35-40 bullar:

1 liter havregryn
1 liter mjölk (standard)
150 g margarin
100 g jäst (normal)
1 msk salt
1 msk socker
1 dl rågkross
Cirka 16 dl rågsikt

Gör så här:

1. Blötlägg havregrynen i mjölken cirka en timme.
2. Smält margarinet och häll det hett över grynblandningen.
3. Smula ner jästen i den nu ljumma blandningen.
4. Sätt till salt och socker och rör om så jästen löser sig.
5. Blanda ner rågkross samt det mesta av mjölet. Arbeta till en ganska fast deg som släpper ifrån skålens sidor.
6. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Kavla ut degen utan föregående jäsning till en cirka 2 cm tjock kaka.
8. Ta med runt mått eller stor tekopp ut rundlar som läggs på smord eller bakplåtspappersklädd plåt.
9. Jäs övertäckta i 30-40 minuter.
10. Grädda mitt i ugnen cirka 9 minuter (eller tills de börjar få färg).

Totaltid cirka 2 timmar (1 timmes blötläggning + 1 timmes bakning).

Originalrecept: Allt om Mat, Nr. 16, 1984.