Dessa bullar är suveräna för den som gillar lite grovt matbröd i portionsbitar. Jag tycker detta bröd är så gott med de knapriga rågkrosskornen och sen blir de så fantastiskt goda att äta med lite ost efter att ha snabbtinat i mikron. Att baka den här typen av bröd är ju mycket praktiskt med tanke på det sistnämnda: man kan snabbt få sig så mycket bröd man vill ha genom att mikra bullarna cirka 50 sekunder vardera på full effekt. Perfekt för den som alltid lyckas få bröd att ligga framme för länge och antingen torka eller mögla.
Ingredienser till 35-40 bullar:
1 liter havregryn
1 liter mjölk (standard)
150 g margarin
100 g jäst (normal)
1 msk salt
1 msk socker
1 dl rågkross
Cirka 16 dl rågsikt
Gör så här:
1. Blötlägg havregrynen
i mjölken cirka en timme.
2. Smält margarinet och
häll det hett över grynblandningen.
3. Smula ner jästen i den
nu ljumma blandningen.
4. Sätt till salt och socker
och rör om så jästen löser sig.
5. Blanda ner rågkross
samt det mesta av mjölet. Arbeta till en ganska fast deg som släpper
ifrån skålens sidor.
6. Sätt ugnen på
250 grader.
7. Kavla ut degen utan föregående
jäsning till en cirka 2 cm tjock kaka.
8. Ta med runt mått eller
stor tekopp ut rundlar som läggs på smord eller bakplåtspappersklädd
plåt.
9. Jäs övertäckta
i 30-40 minuter.
10. Grädda mitt i ugnen
cirka 9 minuter (eller tills de börjar få färg).
Totaltid cirka 2 timmar (1 timmes blötläggning + 1 timmes bakning).
Originalrecept: Allt om Mat, Nr. 16, 1984.