Huldas julkarameller

Min mor Hulda brukade göra dessa karameller inför varje julhelg. Jag älskar dom och kan knappt sluta att äta av dem när jag väl börjat. Nu har jag gjort dem till ett eget oumbärligt julgodis (fast jag börjar få konkurrens av barnen om dem!). Fast, det är inte säker att du själv kommer att gilla dem. Det är inte alla som gillar den här typen av sockriga och torra godis.

Karamellerna är erkänt svåra att få perfekta för det är faktiskt lite lurigt att hitta exakt rätt konsistens på dem. Det är lätt att koka dem för kort tid eller för länge. I det förstnämnda fallet blir de kola-aktiga, i det andra fallet stenhårda. Det här är man tvungen att lära sig efterhand m h a erfarenhet och känsla.

Ingredienser till ett kok:

400 g socker
1 1/2 dl vatten
1 msk kakao
1 dl hackade mandlar eller hasselnötter
(1 msk margarin)

Gör så här:

1. Blanda socker och vatten i kastrull (ta helst en som du inte är så rädd om) och koka i cirka 45 minuter (ungefär tills kanterna på kastrullen börjar sockras). Koka lugnt och på rätt svag värme (var rädd om keramikhällen - den tål inte överkokning med het sockerlag!!!).
2. Smörj en plåt under tiden men släpp inte kastrullen med ögonen!
3. Ta av plattan och rör i kakaon och mandeln/nötterna.
4. Värm upp igen tills det precis börjar koka.
5. Känns blandningen mycket trögrörd, ta i lite extra vatten. Är den fortfarande lös, försök koka lite till. Blandningen skall kännas trög men den skall fortfarande gå att hälla så att den flyter ut.
6. Häll ut blandningen på plåten.
7. Ställ kallt i cirka en kvart så att det får stelna.
8. Ta in och skär i rutor med en storlek på cirka 3x3 cm.
9. Förvara i burkar.

Totaltid cirka 1 timme och en kvart. Lycka till!