Halländsk långkål

Ett absolut måste på matbordet under julen är denna delikatess, den halländska långkålen! För mig slår den alla andra kålrätter på julbordet. Ingen är så god som denna!

Jag äter den alltid ihop med köttbullar och prinskorv och ibland även med julskinka. Man behöver inte äta så mycket (suck!) för det är en ganska mäktig maträtt. Koncentrerad energi (man borde skicka några förpackningar till International Space Station!).

Förberedelser:

Du odlar naturligtvis själv din grönkål! Hallänningarna tar naturligtvis själv hand om all kål som saluförs!

1. Så i små plastlådor i början av april, driv upp dem (gärna i växthus), härda av plantorna utomhus i halvskuggigt läge och plantera sedan ut dem i välgödslad jord på den slutliga växtplatsen i slutet av maj eller i början av juni.
2. Gödsla någon gång under sommaren (lägg gärna gräsklipp) och vattna under torrperioder.
3. Gör sedan ingenting fram till i början av november!!! Grönkålen är kanske den mest lättodlade av alla kålsorter. Ibland kan kålfjärilens larver knapra lite på den men det är i regel marginellt.
4. Skörda kålen i början av november efter att den har fått ett antal frostnätter (frost gör smaken lite sötare och inte så besk).
5. Repa av bladen (d v s ta bort de tjocka nerverna) och skölj kålen i rikligt med vatten.
6. Koka kålen sakta i buljong (i en så stor gryta som ovan tar man 7-10 köttbuljongtärningar) i 30 minuter. Namnet långkål kommer från att man kokar kålen så här pass länge!
7. Ta upp, svalna och låt rinna av.
8. Förpacka kålen i plastlådor och frys!

Tillagning:

1. Tina kålen så att den går att skära.
2. Hacka kålen grovt.
3. Stek den hastigt i lite margarin eller smör.
4. Krydda med vitpeppar, salt och lite socker(!).
5. Häll till sist i lite grädde och låt precis koka upp.
6. Smaka av om det behövs mera kryddor.
7. ÄT GENAST (dock ej från kastrullen om du kan bärga dig)!

Totaltid cirka 15 minuter.