Annueller - ettåriga blommor

För att verkligen fylla ut i rabatterna och förlänga blomningstiden respektive öka blommängden bör man komplettera rabatten med ettåriga blommor. Dessa driver man lämpligen upp i förväg under den tidiga våren för att sedan plantera ut dem där de skall stå och blomma. Jag gör så att jag sår inomhus i miniväxthus (med genomskinligt plastlock) i mars månad. Då fröna grott sätter jag dem genast i ett uterum där de får ljust och relativt varmt. Det viktiga är faktiskt att de får mycket ljus eftersom de annars blir alltför långa och gängliga. Ta av locket på miniväxthuset tämligen omgående eftersom plantorna kan brännas då solljuset börjar bli starkt och de kondensdroppar som samlas i locket kan fungera som brännande prismor. Efter ytterligare en tid planterar jag om plantorna en och en i små plastkrukor och ställer ut dem i mitt växthus. Då frostrisken är minimal planteras de sedan ut på den slutliga växtplatsen (början av juni).

Det finns en otrolig mängd av lämpliga blommor här (konsultera närmaste frökatalog från alla fröfirmor - se länkarna nedan) och jag har själv enbart prövat ett fåtal. På bilden ovan ser man tagetes och praktsalvia som kantväxter runt rosor och rudbeckior. Nedan ger jag tips på ytterligare några sorter (se även sektion höst - annueller). Ta även en titt på annueller som blommar lite senare (se Höstavdelningen - Annueller).

Tagetes (jätte - Tagetes erecta)

Tagetes (normal - Tagetes patula)

Tagetes är kanske den mest användbara utplanteringsbara ettårsväxten vi har. Blomman har fått lite oförtjänt dåligt rykte av någon anledning, kanske för att den är för vanlig och lite för 'stel' i trädgården (en uppfattning jag inte delar). Tagetes ger rabatten en otroligt lång (från juni fram till frosten kommer) och jämn blomning (om du klipper eller knipsar av vissna blommor) och den är lätt att driva upp själv (du behöver inte köpa plantor i plantskolorna). Det finns små och stora (som jätten ovan - den blir nära en meter hög!) sorter och med olika gula, bruna och svarta färgnyanser. Det sägs också att tagetes p g a sin rätt starka doft kan hålla en del insektsangrepp borta och speciellt bra kan vara att samplantera dem med rosor för att begränsa nematodangrepp.
Använd den normalstora tagetesen i kanter av rabatter (plantera många - blanda gärna med exempelvis praktsalvia) och de stora sorterna för att ersätta/dölja den vissnande blasten på vårens lökblomster. Orkar du med kan du klippa bort vissnade blommor så gynnar du ny knoppbildning och du får en fin blomning ända fram tills frosten kommer (den dör då ögonblickligen då den inte alls tål frostgrader).

Praktsalvia (Salvia splendens)

En mycket fin utplanteringsväxt är praktsalvian. Kom dock ihåg att du bör så den tämligen tidigt inomhus (början av mars) för att man skall hinna få en någotsånär tidig blomning. Jag brukar blanda tagetes och praktsalvior för det blir en så härlig röd-gul färgkombination. Salvian har ibland lite svårt i alltför soliga lägen då blommorna lätt kan vissna och blomma över för fort vilket ställer till vissa problem eftersom tagetesen älskar det soliga läget. Kvävegödslar du för mycket får du en mycket kraftig bladtillväxt men detta brukar kompenseras senare under hösten av en fenomenal blomning. Salvian finns i en mängd olika varianter (se länk nedan).

Verbena (Verbena novalis)

Verbenan är en trevlig utplanteringsväxt som blommar villigt i en solig rabatt. Färgvariationen är här stor. I en välgödslad rabatt kan plantorna bli väl gängliga och kanske behöver man stödja med någon blompinne. Blomningen är tyvärr inte så långvarig och det är inte så lätt att få fram nya knoppar då huvudgrenarnas blommor vissnat.


Lejongap (Anthirrum majus)

Lejongapet är en annan trevlig utplanteringsväxt som finns i en mängd olika storlekar och färgkombinationer. Var noga med att klippa bort vissnade blommor så får du snart en mängd nya från sidoskott. Blommar från början av juli tills långt in på hösten. Lejongapet är ganska frosttålig men själva blomman far illa av alltför många minusgrader.

Pionvallmo

Pionvallmon är en tacksam blomma som utvecklas snabbt (d v s man kan så den på friland och få en väldigt snabb blomning). Blommorna är magnifika och den finns i flera färger. Den sprider sig lätt själv om den får stå med frökapsel och vissna ner så se upp nästa år så du inte får den överallt.

Blomstertobak

Blomstertobaken finns i en mängd färger (vitt, rött, rosa, gult) och ger en mycket lång och fin blomning. I mycket starkt solljus kan de sloka men de reser sig igen då det mulnar på eller mörknar framåt kvällen. Och de doftar starkt och ljuvligt. Kan bli höga och lite uppbindning måste till ifall de står lite vindutsatt. Rekommenderas!

 

Läs mer om annueller:

Allmänt:
              Hemträdgården: Om tagetes
              Virtuella floran: Salvior
              Virtuella floran: Verbena

Köpställen: I princip varje fröfirma har massor att erbjuda här. Ta en titt bland alla möjliga leverantörer på

                  Lantbruksnets sammanställning frö- och lökleverantörer