Växthuset
 

Du som har ett växthus kan verkligen skatta dig lycklig! Det är något otroligt vad man kan odla i ett sådant. Dessutom underlättar det väsentligt även när det gäller skötsel av den övriga trädgården (du kan exempelvis med lätthet driva upp utplanteringsväxter själv). Visst kräver växthuset en del jobb men man skall inte överdriva det hela. För det mesta räcker det med lite tillsyn och vattning lite då och då förutom själva anläggnings- och planteringsjobbet på våren. Mitt växthus är tämligen litet (2x3 meter) men det räcker långt ifall du är intresserad av odling.  Så här använder jag mitt växthus:

Anläggning:
I mars månad ser jag till att tvätta rent växthuset med varmt vatten och såpa. Det underlättar naturligtvis ifall du kan använda en trädgårdsslang med ett munstycke så att du kan få en rätt kraftig vattenstråle när du sköljer rent. Den här rengöringsmanövern är viktig för att du inte i onödan skall få problem med svampsjukdomar och mögel som ju annars kan övervintra från tidigare odlingssäsong. Efter rengöringen (några dagars torkning) lägger jag sedan ett lager halvförmultnad kompost i botten på odlingsbädden. Ovanpå det lägger jag sedan ett rätt tjockt lager med planteringsjord uppblandat med komposterad kogödsel (cirka 4 delar jord och 1 del kogödsel). Totalt sett vill jag ha en odlingsbädd på (minst) cirka 20 centimeters djup.

Plantuppdrivning:
I mitt växthus odlar jag företrädesvis tomater och gurka (även om jag också prövat auberginer och nätmeloner med gott resultat - se längre ner). Visst går det att köpa plantor i någon handelsträdgård men nog är det en speciell känsla att dra upp plantor från eget frö, medge det? Jag sår mina tomatfrön i mars månad inomhus, gurka något senare. Direkt efter att de grott tar jag ut dem i ett svalare men framförallt ljusare uterum. Plantorna behöver mycket ljus för att de skall bli stabila och knubbiga. Står de kvar inomhus blir de i regel alltför långa och gängliga. Men - se upp med gurkplantorna! De tål inte alltför kylig miljö för då kan de stanna i växten och faktiskt tyna bort. Så se till att det åtminstone aldrig går under 5 plusgrader under uppdrivningen. När plantorna blivit ungefär 5-10 cm höga planterar jag om dem i större plastkrukor.

I mitten eller i slutet av april när frostrisken minskat flyttar jag ut plantorna i sina plastkrukor till växthuset. Under mycket kalla perioder tar jag in dem eller täcker dem med fiberduk. Man kan naturligtvis också använda en frostvakt eller en värmefläkt i växthuset för säkerhets skull. Jag brukar också nu använda växthuset att driva upp utplanteringsväxter (framför allt tagetes och risp). Det kan också hinna bli en mycket fin tidig skörd av isbergssallad och basilika. Och, inte minst, växthuset är en idealisk plats för tidig uppdrivning av dahlia- och begoniaknölar. Bilden nedan visar hur det brukar se ut i maj månad i mitt växthus:

 

Växthus i maj med tomat- och gurkplantor, tagetes, risp, isbergssallad, begoniaknölar, dahliaknölar (i lådorna) och en änglatrumpet.

Utplantering:
I början av juni (eller möjligen i slutet av maj om väderprognoserna tillåter) planterar jag ut mina tomat- och gurkplantor i växthuset. Samtidigt planterar jag naturligtvis ut allt jag fördrivit där i trädgårdens rabatter, alternativt ställer i krukor på min uteplats. Vid varje planta sticker jag ner en blompinne i jorden (cirka 20 cm lång). I denna pinne knyter jag sedan fast ett tämligen starkt snöre som jag sedan fäster i linor spända ovanför jordbädden i taket. Allteftersom plantorna växer så lindar jag dem sedan runt dessa snören. Detta räcker fullständigt som uppbindning. Se bara till att du har tillräckligt starkt snöre (björntråd eller dylikt) annars kan du senare få en obehaglig överraskning. En tomatplanta full med tomater är tämligen tung så det blir ett rejält haveri ifall snöret går av. Precis likadant kan man göra med gurkorna. Fast de ränner tämligen snabbt iväg så de kommer med tiden att klättra även horisontellt. Förbered gärna så att detta är möjligt.

Sommarskötsel:
Nu är det bara att vattna och se till att plantorna klättrar uppför snörena allteftersom de växer till. Jag brukar vattna rejält ungefär varannan eller var tredje dag. Ungefär lika ofta bör man ge plantorna en hjälpande hand genom att linda dem runt snörena. När det gäller tomaterna så skall man se till att nypa bort nya grenar som växer ut inne vid bladskaften - det kallas för att "tjyva" tomaterna. Gör man inte detta får man lite för yviga plantor och för många och små tomater. När det gäller gurkorna så skickar de också en mängd sidoskott. Jag tror det är bäst att helt klippa bort de skott som kommer längst ned på plantorna och för de lite högre upp kan man klippa av dem ungefär vid andra bladet. Då kan de i alla fall utveckla en blomma med ett fruktanlag. Klipper man inte in gurkplantorna så här blir de för buskiga och svåra att binda upp. Dessutom skall man se till att inte ha för många gurkämnen i gång samtidigt för det orkar inte riktigt plantan med. Jag tror att man skall ha högst 4-5 gurkor per planta på gång för annars kommer växten att ta en lång paus innan nästa 'svärm' med gurkor kommer. Reducerar man mängden gurkor på tillväxt så kan man därmed få lite jämnare skörd. Efter ett tag brukar jag också låta något sidoskott löpa iväg. På så sätt får man ofta en nystart i skörden eftersom toppskottet snart lägger av med att sätta nya gurkämnen - alternativt får svårt att ta sig fram i växthuset. För att verkligen få garantier för skörd även sent på säsongen så brukar jag faktiskt sätta ut ytterligare en gurkplanta i början av juli som jag sått i slutet av maj.

Problem och sjukdomar:
Det vanligaste problemet med växthusodling är att man inte förmår hålla lämplig temperatur i växthuset. I regel blir det alldeles för varmt under försommar och högsommar mitt på dagen. I alla fall med växthus som står som mitt - d v s i söderläge utan skuggande träd - se översta bilden. Man blir helt enkelt tvungen att använda skuggväv för att få ned temperaturen samt även att hålla växthusdörren öppen under de hetaste perioderna. Den automatiska takluftningen räcker i regel inte till för att skydda mot för varma förhållanden. Det kan nog löna sig att investera i en fläktanordning om man inte själv har tid att passa växthuset. I vilket fall som helst så rekommenderar jag skuggväven. Jag skaffade en väv med insydda aluminiumremsor (se bilden längst upp) som sägs reflektera bort mer än 50% av solljuset. Efter att jag började använda denna så fick jag mycket bättre kvalitet på tomaterna. Före dess så sprack tomaterna på grund av de kraftiga temperaturväxlingarna dag och natt. Helst skall temperaturen inte stiga över +28 grader säger experterna. Sköter man tomaterna på detta sätt så trivs de i regel bra och jag har ännu inte råkat ut för några allvarliga sjukdomar eller insektsangrepp.
När det gäller gurkorna så är läget inte lika enkelt. Här har jag råkat ut för en del problem. Ett problem är att gamla blad så småningom drabbas av en vitaktig beläggning (mjöldagg) som så småningom sprider sig vidare till yngre blad. Jag försöker att klippa bort dessa blad så fort jag hinner för att begränsa skadan. Ett annat och betydligt värre problem är spinnangrepp. Dessa små rackare väver in gurkrankorna i en tunn spindelvävsliknande filt och så småningom gulnar och vissnar gurkplantan om angreppet går för långt. Här gäller det att vara på sin vakt och försöka spruta (exempelvis med Pyretrum-medel) i ett tidigt skede men ofta kan det vara för sent. Det är nog bättre med följande förebyggande åtgärder: klipp av sidoskott (som jag tidigare nämnt) så att de aldrig kan bli hängande ned på jorden eftersom spinnkvalstren troligen 'smittar' via jorden. Dessutom bör man duscha gurkplantorna lite då och då för spinnangrepp hänger i regel samman med för torra förhållanden (i viss mån gäller detta även mjöldaggsangreppen). Sist men inte minst: Ge gurkorna lite extra gödsel under sommaren. Då får de en extra kick och växer till lite kraftigare igen och kan lättare motstå angrepp. Gurkor verkar mer beroende av gödsling än tomater.

Tomatblandning: Bifftomat, vanlig tomat plus gula och röda körsbärstomater

Tomat- och gurkskörd:
Gurkor kan man få redan i början av juli medan tomaterna i regel låter vänta på sig till i slutet av juli eller i början av augusti. Det är rätt otroligt vad skörden av gurka kan bli stor. Av mina sorter har jag fått upp emot 10-15 gurkor per planta och då jag brukar odla ett par tre stycken så kan det ibland bli lite problem med avsättningen. Detsamma kan gälla tomaterna under goda år. Jag brukar sätta en tre-fyra vanliga tomater, några körsbärstomater och en planta bifftomat. Jag rekommenderar gärna att sätta lite fler körsbärstomater eftersom de är lite sötare och godare och framförallt är det lättare att få barnen att gilla dem.

Slutet på skördesäsongen:
I regel tar skördesäsongen slut i slutet av september men innan dess så har det alltså i regel blivit massor av både tomater och gurka. Under denna period känner man sig verkligen lyxig för visst smakar egna tomater och gurkor betydligt bättre än de man köper i affären? Detta är faktiskt sant och inte enbart ett utslag av egen odlingsmallighet. Dagens kommersiella odling tillåter exempelvis inte att tomaterna får mogna färdigt på plantan.
För dem som har en frostvakt eller värmefläkt kan man förlänga säsongen ytterligare några veckor. Men så småningom blir det för kallt och framförallt för fuktigt i växthuset och till slut dukar plantorna under för diverse svamp- och mögelangrepp.

Höststädning av växthuset:
Efter att växthusets växter gett upp är det bara att tömma växthuset på det vissnade stammarna och släpa ut resterna till komposten. I mitt fall väntar jag sedan till i slutet av november eller i början av december då jag även tömmer bäddarna på odlingsjorden. Den lägger jag då ut på mina rosor som då får ett bra skydd mot vinterkylan. Man behöver naturligtvis inte byta jord varje år i växthuset men gör man det så tror jag att odlingsbetingelserna blir de bästa. Och i mitt fall så passar det ypperligt att använda den torra och vanligtvis tjälfria jorden i växthuset för att täcka rosorna inför vinterkylan.

Mina sorter:
Nedan följer ett urval av de sorter jag odlat med framgång i växthuset:

Vanlig tomat av sorten Passat (F1 hybrid)
Mycket rikbärande

Bifftomat av sorten Better Boy (F1 hybrid)
Kolossalt stora tomater

Körsbärstomat av sorten Sungold (F1 hybrid)
Oerhört söta och goda (någon skörd lämnar i regel inte växthuset - de äts upp direkt!!!!)

Körsbärstomat av sorten Sweet 100 (F1 hybrid)
Rikbärande sort

Växthusgurka av sorten Drivagurk (F1 hybrid)
Mycket rikbärande sort

Nätmeloner

Läs mer om växthusodling:

Allmänt:
                  Virtuella floran om tomater
                  Livsmedels-Sverige om gurka
                  Odla.nu om gurkodling i växthus

Tomatsällskap:
                           Åke Truedssons tomatklubb

Växthusfantaster:
                           Giuseppes tomatsida

Köpställen växthus:
                       Råd från Willab

Köpställen fröer:
                       Impecta
                       Lantbruksnets sammanställning frö- och lökleverantörer