Vårginst i slänten

Ginst ger en härligt färgprakt tidigt på sommaren och det finns en mängd olika sorter att välja mellan. Rent botaniskt betecknas ginst Genista (Hårginst - Hallands landskapsblomma) men det finns även en annan variant (Cytisus), ofta betecknad har-ris (växer även den vilt i  Halland), som också finns välrepresenterad med olika sorter i handeln och vilket kan förvilla köparen lite.

Jag har valt att sätta mina exemplar tillsammans med buskrosor, marktäckare och vårlökar i en slänt. På så sätt får man en fin blomning tillsammans med vårlökarna även tidigt på säsongen. Ginst vill inte växa för vått och skuggigt så därför passar en söderslänt ypperligt. Man kan beskära ginsten men det bör ske efter blomningen och då skär man bara tillbaka försiktigt (annars kan blomningen utebli nästa år). Tänk på att ginsten är giftig och kanske inte så lämplig att odla om man har småbarn (ha den därför lite skyddat från alltför nära krypkontakt - fröställningarnas ärtskidor kan vara lockande att stoppa i munnen).

Ett problem är att våra fyrbenta vänner hararna (den inplanterade tyska fältharen är en riktig plåga här i Norrköping) tycker väldigt mycket om ginst , särskilt under en vinter med snötäcke. Därför bör man skydda plantorna med hönsnät eller något annat under vintersäsongen.

Sorterna är som sagt många och det finns både högväxta (Vårginst, Färgginst, Gullginst) och lågväxta (Rosenginst, Krypginst) sorter. Nedan kan du se de sorter som jag har i nuläget.

 

Vårginst "Cyni" (Cytisus Nigricans)

Vårginst "Allgold" (Cytisus x praecox)

Röd vårginst (Cytisus andr. splendens) - samma som översta bilden

Turkisk ginst (Genista lydia)

Vårginst (Cytisus purgans)

Krypginst (Cytisus decumbens)

Färgginst "Royal Gold" (Genista tinctoria)

Rosenginst (Cytisus purpureus)

Läs mer om ginst:
                                                                 Virtuella floran: Hårginst (Genista)
                                                                 Odla.nu om Turkisk ginst (Månadens växt Maj 2001)