Vårens sippor

 

Sipporna hör verkligen våren till. Kolla in denna fantastiska backsippa! De vilda sipporna kan verkligen hänföra en i den otroliga mängd de ofta uppträder. Faktum är att de gärna växer även i trädgårdens rabatter om man sköter dem rätt. Nedan visas lite exempel på sippor som jag samlat på mig.

 

Blåsippa (Hepatica Nobilis Schreb)

Blåsippan är en av mina favoritblommor under våren. Den är tacksam att ha även i trädgården trots att den helst vill växa fritt i vilt tillstånd. Det viktiga är att man kalkar lite ibland så att miljön inte blir för sur. Dessutom måste man hålla bort ogräset så att den får en chans att långsamt växa ut under försommaren och sedan vissna ner under sensommaren. Trivs den bra kan den bilda rejäla tuvor. Tyvärr tynade mitt fina exemplar sakta bort i min rabatt, troligen för att den inte fick stå tillräckligt orörd där.

 

Hybridfjällsippa (Dryas suendermannii)

Denna trädgårdsanpassade variant av fjällsippan är också en trevlig vårsippa. Den breder ut sig snabbt och bildar snart stora tuvor.

Backsippa (Pulsatilla vulgaris)

Backsippan går bra att ha i trädgårdsrabatten bara jorden är någorlunda väldränerad. Fantastiskt vacker blomma eller hur? Här är en vit variant som av någon anledning alltid blommar någon vecka före min lila variant (längst upp).

Läs mer om blåsippan och andra sippor:
                                                                 Virtuella floran: Blåsippa
                                                                 Virtuella floran: Backsippa
                                                                 Virtuella floran: Fjällsippa
                                                                 Virtuella floran: Mosippa