Blommor i krukor eller balkonglådor

Penseer (Viola wittrockiana)

Då det gäller att fylla krukor och balkonglådor på våren så finns egentligen bara ett val i min mening: Välj penseer! De är oerhört tåliga eftersom de tål flera minusgrader och de kräver heller inte speciellt mycket vad gäller näring. Ser man bara till att inte jorden torkar ut går det inte att misslyckas med dem. Detta är förklaringen till att man exempelvis i Rejkavik kan ha en överdådig blomning i stadens rabatter trots det nordliga och utsatta läget. Här trivs penseerna ypperligt.

Penseer köper du för en billig penning hos handelsträdgårdarna redan från slutet av mars. Så fort tjälen släppt kan du plantera dem men lite koll på vädret kan du nog ha för det är ju ingen mening att plantera dem tidigt om en längre köldperiod väntas. De växer ju inget under denna tid även om de överlever. Så vänta åtminstone till månadsskiftet mars/april och plantera dem då i krukor eller som ovan i balkonlådor. Sen blommar de faktiskt i nästan två månader med sin höjdpunkt i början på maj.

Du kan faktiskt också driva upp plantorna själv om du har lust. Men då får du inte så dem för tidigt för då är det risk att de börjar blomma under hösten och det var kanske inte meningen. Så dem i juni eller juli så blir de tillräckligt stora inför vintern att de blir lagom att börja blomma till våren. Kanske du bör sätta ett hönsnät runt dem under vintern för att skydda dem mot alltför hungriga djur.

Det finns naturligtvis en del andra blommor som man också kan ha i krukor och balkonglådor på våren. Till exempel finns olika Primula-sorter och naturligtvis alla de blommande vårlökarna (beskrivna på andra ställen i hemsidan) som med fördel kan planteras även i krukor. Men, som sagt, det är svårt att slå penseerna vad gäller både blomprakt och skötsel.

Läs mer om penseer:

 Allmänt:
                 Virtuella floran: Vilda violer samt släktingen Hornviol
                 Floridata.com: Viola wittrockiana

Köpställen fröer:
     Bröderna Nelson (sök pense)
     Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik (Välj Fröer med tre leverantörer)
     Värends Bär- och Trädgårdsprodukter (sök efter penseer under Fröer)
     Weibulls (sök efter penseer under produkter)
     Thompson & Morgan (England) - Viola wittrockiana (leta i listan!)